top of page

Hyppyläpiohijapuomi


Olemme palanneet agilitykentille! Kävimme Elsan kanssa Tutustu agilityyn -kurssilla (taisi olla kolme, neljä kertaa) kun se oli alle vuoden vanha. Se sitten jäi - kuten monet muutkin harrastukset - kokeiluasteelle silloin, ja me olemme tässä välissä koettaneet matalaenergisempiä vaihtoehtoja kuten rallytokoa ja noseworkiä. Mutta nyt eteen osui useampikin agi-mahdollisuus.


Homma lähti siitä, että koirakerhomme tarjosi useamman kerran kurssia ulkotiloissa ja ilmoittauduimme sinne. Samaan aikaan eräässä koirakoulussa vapautui yllättäen alkeiskurssilla sopiva paikka. Mikäs siinä - nyt on muutamana viikkona käyty kahteen kertaan viikossa treenaamassa.


Pohdin jossain vaiheessa, onko kaksi- ja puolivuotias jo liian "vanha" tällaisen säheltämisen aloittamiseen, mutta nyt tuntuu, että ei se ole: malttia on jo jonkin verran ja tietyt perustaidot, kuten paikalla pysyminen, luvan pyytäminen ja odottaminen, ovat aika hyvin hallussa. Pääsääntöisesti siis menee erittäin hyvin. Voi olla, että aikuistuminen on tuonut Elsalle hiukan kärsivällisyyttä ja se jo jaksaa odottaa ohjeita ennen esteille säntäämistä. Yleensä istutan sen sopivan matkan päähän esteestä, kävelen itse esteen sivuun ja annan vasta sieltä ohjeet tulla esteelle. Renkaalla, hyppyesteillä ja putkissa tämä toimii jo hyvin. Puomien ja A-esteiden kanssa vielä tuumitaan, ja vauhti on aikamoinen niille mentäessä. On hauskaa huomata myös, että se jo itse hoksaa jos se "varastaa" ja on säntäämässä esteelle ennen kuin annan käskyn. Jos se havaitsee tämän, se kyllä pysähtyy ja katsoo minua lupaa odottaen. Jos ei, vauhti pysyy yllä eivätkä siinä ohjeet enää paljoa auta :-D


Yllättäen Elsa ei esteillä hauku kuten kuulemma jotkut koirat. Enemmän se haukkuu ja turhautuu odottamiseen treenihetkien välissä. Olen ottanut tavaksi ottaa sille mukaan kongin tai jotakin muuta jyystettävää siltä varalta, että omaa vuoroa pitää odotella. Ei meillä mitään ambitioita kilpailemaan ole - höntsätään vaan - ja saimmekin paikan joka toisena sunnuntaina kokoontuvaan "omaksi iloksi" -ryhmään, jossa on sitten tosiaan tarkoitus käydä näiden kurssien jälkeen ihan vain omaksi huviksi.


Eniten ehkä tässä itseäni kiehtoo yhteispelin harjoitteleminen; juuri ohjeiden opettaminen, luvan odottaminen, maltin kasvattaminen. Temput ja esteiden "tyylipuhdas suorittaminen" eivät ole pääasioita, mutta olisihan se kiva, jos yksityiskohtiakin päästäisiin jossakin kohtaa hiomaan. Nyt esimerkiksi juuri jo koetetaan päästä jyvälle siitä, että A-esteeltä tai puomilta ei hypätä alas vaan este suoritetaan loppuun saakka.


Yhteispeliä voi kursseilta saamiensa yleisohjeiden avulla harjoitella ihan missä vain, eikä treeniä varten aina tarvitse kentälle tai hallille mennä. Eilen iltalenkillä aloin katsella ympäristöä hiukan agilitysilmin ja löysin rengasesteen tyyppisen vaihtoehdon, jossa sitten teimme muutaman pienen hyppytreenin :-D (Ohjaajan käsien huitomista näistä ei näy - se oli vähän haasteellista kun yritin kuvata samaan aikaan...)



Elsan pelottomuudesta ja rohkeudesta on tässä harrastamisessa ihan selvästi hyötyä. Keinu ei ole sille pelottava este, pimeä putki ei kauhistuta. Eniten luulen, että meillä on työtä pujottelussa. Tosin siinäkin päästiin minusta yllättävän hyvään alkuun. Taas pitää kurkata peiliin; ohjaajana tulisi olla tosi johdonmukainen ja muistaa, mikä on minkäkin tehtävän vihjesana.


Esimerkki: kurssilla pujotteluun ehdotettiin vihjesanaa "kierrä". Pujottelulla tarkoitetaan siis tehtävää, jossa koiran tulee pujotella kuuden/kahdentoista maassa olevassa telineessä seisovan tolpan ympäri ohjaajan kulkiessa vierellä. Kuva pujotteluesteestä löytyy vaikkapa verkkokaupan sivuilta. Meille siis ehdotettiin tähän tehtävään ääniohjeeksi käskyä "kierrä". Aloitin topakkana sitä käyttämään kunnes muistin, että eipä ei - Elsalle on rallytokossa opetettu, että se tarkoittaa paikallaan seisovan ihmisen kiertämistä myötäpäivään (ja tämän tehtävän se on osannut aika hyvin). Ilmankos tyttö oli hiukan hämmentynyt kun sitä siinä pujottelun lomassa koetin huudella. Kun vaihdoin ääniohjetta ja pistin hiukan vauhtia omiin liikkeisiini samalla, saimme muutaman yllättävän hyvänkin onnistumisen myös tästä.


Minkäslaisia käskyjä teiltä löytyy agilityyn? Meillä on tällä hetkellä pyrkimys seuraaviin:


  • keinu = keinueste

  • läpi = rengashyppy

  • hyppy = aitaeste

  • putki = putki

  • puomi = puomi

  • kepit =pujottelueste

  • Yli=A-este

Mutta eivät ne vielä tule selkärangasta vaikka ne periaatteessa on päättänytkin. "Hyppy" muuttuu helposti vauhdikkaan treenin tiimellyksessä käskyksi "yli" jne jne. Silti tässä vähitellen aletaan jo ketjuttaa esteitä. Olemme kokeilleet putki + aitaeste -yhdistelmää ja treenihallilla myös neljän aitaesteen "ympyrää", jossa lähinnä opeteltiin ohjaamista siitä ringin keskeltä.





68 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page