top of page

Rakennetaan koira!


Kuulkaas tässä on nyt ryhdytty rakentamaan koiraa - häntäkarva kerrallaan! Kun harrastusaktiviteetit Elsan kanssa ovat lisääntyneet, on ollut minunkin pakko perehtyä vähän muuhunkin vain "estehyppelyyn fiilispohjalta". Ei ole kuulkaas helppo suo se - vaan tarvottava on, vaikkei meistä koskaan mölliryhmäläisiä taidokkaampia tulekaan. Tietysti kehityksen pitää kehittyä, tällaisessakin puuhassa.


Olen tämän eskaloitunen agility-innostuksen tiimoilta alkanut seurata erilaisia koiraharrastusblogeja ja podcastejä ja törmännyt käsitteeseen "koiran rakentaminen". Arvatkaas tuntuiko aluksi hassulta - viiksikarva kuuluu tuohon, tassu tuohon, kippurahännän paikka on tuolla? Ei kai sentään - koiran "rakentamisella" käsittääkseni tarkoitetaan sitä, että koiran taitoja ja haluttua käytösketjua ikäänkuin "rakennetaan" osa kerrallaan, pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti jotta saadaan "varma ja toimiva harrastaja". Jepu. Ei sovi meikän pirtaan, mutta siihen nyt on kuitenkin tultu.


Viimeksi agitunnilla kävi ilmi, että Elsa on oppinut esimerkiksi puomiesteeltä poistumisen "väärin"; kun muut taitavammat koirat poistuvat puomilta siten, että etutassut jäävät puominpään ulkopuolelle ja takatassut vielä pysyvät puomilla koiran seisoessa paikallaan ja odottaessa vapautuskäskyä, meidän rallattelija paahtaa vauhdilla puomin yli ja joskus tulee nätisti loppuun, joskus "valahtaa" puomilta alas hiukan ennen aikojaan, joskus istahtaa puomin päähän odottamaan ja tuumailemaan... Niinpä sitten otetaan käyttöön "palaa lähtöruutuun" -kortti ja aletaan uudelleen muodostaa jonkunmoista oikammanlaista käytösketjua tähän. Ja nyt sitä sitten pitää alkaa "rakentaa" uudelleen, pykälä kerrallaan.


Aloitamme sillä, että koira opetetaan seisomaan tietyssä kohdassa pyynnöstä, vähitellen sitten niin, että takatassut ovat etutassuja ylempänä (kai...) ja sitten tämä siirretään puomille. Niinpä tehdään nyt kohdetyöskentelyä etutassut hiirimatolla, ja jossakin vaiheessa ehkä sitten. Radalle, muualle, ehkä.


Joo, kyllä me rallatellaan edelleen mutta ehkäpä tämä on nyt yksi esimerkki siitä että nyt pitää ottaa lusikka kauniiseen käteen ja alkaa viilata yksityiskohtia, jotta putkiralliradoilta päästään järkevästi tekemään myös ratoja, joissa on kontaktiesteitäkin .. Kaikkea sitä!


27 views0 comments

Recent Posts

See All

Voihan lonkkamalja

Pistinkin sitten tuumasta toimeen ja kävimme otattamassa Elsasta viralliset lonkkakuvat. Lausunnossa sanottiin menevän parisen viikkoa mutta voe mahoton - ne tulivatkin päivässä. Tulos: C/C. Eli äitin

Välineurheilua?

No nythän on käynyt niin, että on tainnut mennä hiukan överiksi. Koiran tarvikkeiden määrä, nimittäin. En tiedä, montako remmiä, monetko valjaat tai montako harjaa teillä koiraa varten on, mutta minä

Comments


bottom of page